10 Kasım 2014 Pazartesi

İNCİR REÇELİ

MALZEMELER. 1 Kg taze bebek incir , 1kg toz şeker ,5 su bardağı su , yarım limon , 2 adet nohut kadar limon tuzu .

YAPILIŞI .
  • Reçellik inciri (olgunlaşmamış küçük yeşil incirleri) iyice yıkayıp süzün.
  • Geniş bir çelik tencereye 20 su bardağı su koyup orta ısılı ateşte kaynatın. Incirleri kaynayan suya aktarıp hafifçe yumuşayıncaya kadar, 20-25 dakika haşlayın. Incirleri tencereden alarak süzülmeye bırakın.
  • Diğer taraftan, tozşeker ve suyu çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatarak şurubu koyulaştırın ve iyice süzülmüş olan incirleri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte 5 dakika kadar kaynatın.
  • Ocağın altını kısıp reçeli 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Kaynarken çok fazla karıştırmamaya ve kaşığı tencerenin kenarındaki şekerlenen kısma değdirmemeye dikkat edin.
  • Reçelin kıvamını anlamak için bir çay kaşığı kadar alıp porselen bir tabağa damlatın. Akıcılığını kaybetmişse pişmiş demektir, hala akıcı kıvamdaysa kaynatmaya devam edin.
  • Kıvama gelen reçeli ocaktan almadan önce limon suyunu ve limon tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alarak ılık hale gelmesini bekleyin.
  • Ilık hale gelen reçelin üzerine kağıt peçete yayın ve elinizle hafifçe bastırın. Böylece reçelin üzerindeki köpükler kağıt peçeteye yapışacaktır. Kağıt peçetenin bir ucundan tutarak yana doğru yavaşça kaldırın ; köpüklerin peçeteyle birlikte kalktığını göreceksiniz. Bu işlemi birkaç kez daha tekrarlayarak reçelin üzerinde kalan köpükleri de temizleyin.
  • Reçel soğuduktan sonra temiz bir kavanoza doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.    

1 yorum:

  1. canım ellerıne saglık..nefis görunuyor..sayfanı yeni kesfettım takibe izlemeye aldım seni bende beklerım sayfama sevgılerımı bırakıyorum..pinarintarifdefteri.blogspot.com

    YanıtlaSil